02-06-06

Zoals beloofd in het tijdschrift GROENLINK ...

... heb je hier de gelegenheid om jouw mening en indrukken neer te schrijven over onderstaand boek of er een boompje over op te zetten.

 

Andreas Eschbach, De erfenis van Fontanelli, Karakter Uitgevers bv, 2005 (Eine billion Dollar, 2001)

 

Dit is een boek met een lijntje eronder, dus uitzonderlijk geweldig.
Stel je voor : je beschikt over een biljoen Dollar (hoe dat kan, moet je lezen) en je hebt dus ineens meer macht dan enig land ter wereld, de macht ook om de wereld te verbeteren, om haar een toekomst te garanderen. Hoe kan je dat doen ? Je hebt zelf vast ook al wakker gelegen van de teloorgang van de natuur, de hele milieuproblematiek en de afgrijselijke armoede van zoveel mensen. Wat kan je doen om een kering teweeg te brengen, hoe kan je helpen ? Goed, denk dan nu hetzelfde maar op de schaal van een biljoen Dollar !! En dat is wat hier in deze 551 bladzijden tellende turf op meeslepende wijze in thrillervorm gebeurt: de vinger wordt op de wonden gelegd (het verdwijnen van x aantal dier- en plantensoorten per jaar, het verdwijnen van hectaren regenwoud per dag, ...) en alles wat je zelf ooit al hebt zitten bedenken of wat in wereldburger- en milieukringen circuleert als ommezwaai, als kentering, als oplossing passeert hier de revue. Begreep je zoals ik nooit veel van economie en het wereldgeldgebeuren, dan heb je hier economie (over renten, aandelen, discontovoeten, ...) die leest als een trein !!!
"En wat is de oplossing dan ?", hoor ik je al vragen. Jammer, maar helaas, er zullen altijd alles- en iedereenvernietigende geldwolven en marktmechanismen blijven, een groeiende wereldbevolking, ... tot alles wellicht eens de grens overschrijdt, het systeem ineenklapt en er hopelijk weer bovenopkomt. Maar over die prognoses wil ik het hier niet hebben. Verlies je door dit boek de hoop en het geloof in verbetering ? Het is wel overdonderend, dat moet ik toegeven. Doch door al die zaken op wereldniveau te gaan zien, ben ik werkelijk een pak rustiger geworden en eigenaardig genoeg helemaal niet beroofd van geloof in initiatieven (een stukje regenwoud helpen kopen, fair trade, vrouwen ondersteunen die bv. straatkinderen opvangen, en noem maar op). Uiteraard zijn dit vaak niet meer dan druppels op een hete plaat maar in dat geval moet je niet naar de plaat kijken, maar naar de druppel en voor de mensen, planten, dieren die daarbij betrokken zijn heb je een fundamenteel verschil !
Dit boek is een ABSOLUTE aanrader en dat ze hier maar eens een film van maken !!

11:03 Gepost door Hildegarde in Home | Permalink | Commentaren (3) | Tags: boeken | |  Facebook

Commentaren

blauwe achtergrond. weet je dat het moeilijk leesbaar is? veel vrouwen- en lifestyle bladen hebben dat ook vaak, allerlei kleuren zowel voor achtergrodn als voor belettering, het maakt ze voor mij onleesbaar. Als ik die bladen al zou willen lezen.
en kun je iets nstellen dat ik niet elke keer mijn gegevens hoef in te vullen?

Gepost door: fialas | 02-06-06

@ fialas Goed dat je laat weten dat het moeilijk leesbaar is : ik zet me aan het denken !
Helaas moet je bij de skynetlbogs steeds weer je gegevens intikken en kan je ze niet opslaan. Bij de eerstvolgende bevraging door Skynet zal ik dit als opmerking doorgeven want het is inderdaad vermoeiend !

Gepost door: Hildegarde | 02-06-06

literatuur Niet de eerste keer dat ik hierover iets hoor, ga het op mijn lijstje zetten.
Ik heb er nog eentje voor je, las er over in een Britse krant op mijn vlucht gisteren: Brick Lane door Monica Ali.
Lijkt mij mijn ding te zijn, zet ik ook op mijn lijstje.

Gepost door: pieterbie | 03-06-06

De commentaren zijn gesloten.