30-06-06

Madonna in Antwerp

You meet her everywhere at facades and street corners  in the old part of Antwerp city, always different and often an example of real craftsmanship : the posture so natural. 

 

 

Bijna overal in het oude stadsgedeelte van Antwerpen kom je aan gevels en straathoeken Mariabeeldjes tegen.  Ze zijn bijna allemaal verschillend en prachtig van houding en uitdrukking : echt vakmanschap van weleer.

 

 

Kijk maar eens hoe speels en intens het kindje Jezus met zijn heilige staf in de slang van het kwade prikt.

De verbeelding is een organisatie die 650 straatbeelden van heiligen (overwegend van de Heilige Maria, de patrones van Antwerpen) tracht te beschermen.  Als je eens wat wil opzoeken, is hier hun inventaris.

 

 

Look how playful and intense the holy kid is sticking his holy crosier in the snake of evil.

There is an organization who patronizes 650 street statues, mostly of the Holy Mary (the patron saint of Antwerp) but some of other saints too.  Here is the inventory.

 

00:19 Gepost door Hildegarde in Antwerpen-architectuur | Permalink | Commentaren (10) | Tags: beelden, maria | |  Facebook

Commentaren

Too big ? te groot ? The photos are big, I just miss some time to resize. De foto's zijn wel erg groot, helaas net te weinig tijd om nog te herschalen. Sorry.

Gepost door: Hildegarde | 30-06-06

kapellekes Wat ook leuk (en uniek?) is in Vlaanderen zijn de vele kapelletjes langs de weg. I.v.m. de tweetaligheid nu, is een goed alternatief maar meestal spreken de foto's voor zichzelf. Brugge is voor ons nog altijd één van de favoriete Vlaamse steden.

Gepost door: Dirk | 30-06-06

maria?? ik ken maria alleen van de biscuits; maar die zien er in elke suup ook weer anders uit.....; maar je hebt gelijk: meesterschap maria(bood)schap.

Gepost door: f r e d | 30-06-06

Ja! Las al bij Spyglass dat er zo'n organisatie bestond, als ik me niet vergis ijvert haar zoon in de Verbeelding. Maar goed ook dat zo iets in het leven is geroepen, want het zijn er heel veel, daar in Antwerpen, en ze moeten hoogstnodig worden geïnventariseerd én gerestaureerd!

Gepost door: gerdaYD | 30-06-06

Maria Ik heb totaal niks met godsdienst, maar ik maak een uitzondering voor Mariabeeldjes.....sommige zijn zo lief en moederlijk. Vooral de bovenste foto vind ik daarvan een voorbeeld.
I've no interest in religion at all, but Maria statuettes are something different. Some of them are so sweet and motherly. The first photo is a good example of what I mean.

Gepost door: Wieneke | 30-06-06

big and beautiful pictures!
mooie beeldjes en er zijn inderdaad heel veel mooie plekjes in vlaanderen
groetjes

Gepost door: scottie | 30-06-06

Love this Art, with capital A.
The top one is really great!
In the immortal words: "When I find myself in times of trouble, mother Mary comes to me...".

Gepost door: pieterbie | 01-07-06

prachtig
wat prachtig hildegarde,
wijn gek op mariabeelden,
en het i sme duidelijk... we moeten naar antwerpen :-))
dank je wel voor deze mooie prenten

groetjes
klapper

Gepost door: klaproos | 01-07-06

Mooi! Mooie Maria-beelden.. religieuse beelden kunnen ook heel mooi zijn.... met de juiste belichting

Gepost door: Hilda | 03-07-06

www.ffialas.web-log prachtig die individualiteit van de beeldjes. Ze zijn ook uit verschillende tijdperken. Met liefde gefotografeerd.
In Luik zijn ze simpeler, daar zijn het geen kunstwerken. ze heten er "potales"", dan zie je zo'n blauwgeverfd kastje met een glazen deurtje, en een popachtige maagd, gekleed in wat frutsels van kant en borduursel.
Als Nederlander gewend aan vandalisme denk ik: Wat vreemd dat ze in Antwerpen niet stukgeslagen worden. Hopelijk zijn ze goed beveiligd tegen diefstal.

Gepost door: fialas | 05-07-06

De commentaren zijn gesloten.