17-06-07

Vale gieren vluchten naar België - Griffon vultures flee to Belgium (Aragon closes muladares)

Flanders-inside-juni2007-valegieren

Vandaag werden 97 Vale gieren gezien boven België !!!  Ze sterven van de honger in de Aragonese Pyreneeën (Spanje) door toedoen van een nieuwe wet die de muladares verplicht doet sluiten.  Muladares zijn vaak eeuwenoude plaatsen bij ieder dorp waar de boeren hun dode dieren achterlaten.  De gieren poetsen de karkassen tot op het bot schoon en de boeren hebben geen kosten.  Nu zijn de boeren verplicht gebruik te maken van een firma die een monopolie heeft in het ophalen en verwerken van dode dieren.  Deze firma beïnvloedde hoogst waarschijnlijk de regering om deze nieuwe wet te maken.  Ze innen 40 miljoen Euro premiegeld per jaar.  De gieren reisden meer dan 1000 km op zoek naar voedsel en hier is ook geen aas.  Ik ben zo woedend op het politieke systeem in Aragon (Spanje).  (meer over vale gieren als je naar beneden scrolt)

 

Today 97 Griffon vultures were seen in Belgium !!! They are starving in the Pyrenees in Aragon (Spain) because of a new law that closes the muladares, ages old places in the little towns where farmers put their dead animals.  The vultures clean it all up and the farmers have no expenses.  Now the farmers have to pay a firm that has a monopoly in collecting and processing the dead animals.  This firm must have influenced the government in making this law.  They collect 40 million Euro premium money a year.  The vultures have travelled over 1000 km to find food and here is no carrion either.  I am so angry with the politicians in Aragon (Spain).  (More on Griffon vultures if you scroll down)

23:57 Gepost door Hildegarde in Vlaanderen-natuur | Permalink | Commentaren (21) | Tags: vogels | |  Facebook

Commentaren

Yes, interference in the traditional ways of doing things can have unforeseen and, sometimes, fatal consequences . . and politicians are most unlikely to hear the cry of birds.

Gepost door: AG | 18-06-07

mooie FORMATIE maar minder mooie INFORMATIE.
waarschijnlijk een reactie op iets wat uit zijn verband werd gehaald, uitvergroot en misbruikt.
ik weet het niet
Maar in Plankendael en andere zoo's kunnen ze nu weer kweekprogramma's opstarten voor in weze gewilde , georkestreerde, uitstervende rassen.
met spijt
ludo

Gepost door: ludo | 18-06-07

Nice capture. Unfortunately, we are being sold out more and more to special interests and big business. The consequenses are detrimental not only to the citizens.

Gepost door: Robert | 18-06-07

Ik treed je standpunt VOLKOMEN bij, Hildegarde!
De natuur zit goed in elkaar... tot de kapitalistische mens er zich mee bemoeit...

Gepost door: gerdaYD | 18-06-07

enkele weken geleden zei mijn man me dat hij een hele grote vogel had zien zweven boven onze tuin.Nu er van de vale gier sprake is zou dit ook wel zo'n exemplaar kunnen geweest zijn

Gepost door: bea | 18-06-07

Tja, dat noemen ze vooruitgang, geloof ik. Maar zijn die hongerige gieren niet gevaarlijk voor levende dieren...ik denk aan schapen en zo in de wei? Vallen ze die niet aan?

Gepost door: Wieneke | 18-06-07

@ Wieneke Vale gieren zijn aaseters, opruimers, geen jagers, van aanvallen heb ik nog nooit gehoord.

Gepost door: Hildegarde | 18-06-07

Its amazing how birds as large as vultures stay aloft. They are beautiful and often misunderstood creatures, it is a shame to see them suffer as a result of money making schemes.
great timing to capture them in such perfect formation... I love the photo.

Gepost door: aidan | 18-06-07

Toen ik vanochtend het nieuws op de radio hoorde, dacht ik direct aan jou sé. Heb jij deze foto zelf gemaakt, zijn die ook in onze kanten te zien ?? Mooie foto wel, zo netjes op een rij met z'n 3-en.
Wist dat niet, van die firma met het monopolie op het verwerken van karkassen, dacht echt dat het enkel en alleen uit hygiëne was na de dolle koeien ziekte. In het eerste geval : the system realy sucks

Gepost door: Ann | 18-06-07

Ik heb het juist op TV gezien...
alsof wij hier al geen aasgieren genoeg hebben...
groet

Gepost door: Manu | 18-06-07

o ja.. je foto is prachtig

Gepost door: manu | 18-06-07

bear Hallo! Beaank voor je bezoek op mijn blog..
No, i don't meet the bear.. I've never seen a bear....
Fijne avond!

Gepost door: roffe | 18-06-07

That is so frustrating! Vultures are very clean animals. They eat dead animals, and sometimes carrion, yet their digestive systems are amazingly efficient and complicated, and their feces are very clean, no disease. It's ridiculous that they are undoing this natural cycle. Grrr!

Cool photo! I love seeing vultures in the air, they are so elegant.

Gepost door: Ruth | 18-06-07

Hildegarde, I have come to your site several times and I thought I have left comments but I think I am getting old and therefore can't remember :-)

I really love your watercolor drawings. I hope you keep it up. You will be my naturalist watercolorist!

Oh the vultures! Why must humans mess up the ecosystem so much. Are the muladres causing a stink that perhaps the villagers complained? Maybe the farmers should just leave their carrion on their fields, away from the healthy livestock of course. There must be a way to work out this situation that would benefit all of mankind and the ecosystem.

Gepost door: ces | 18-06-07

erg Vind ik heel erg voor de dieren hoor.
Mooie foto, zo de gieren die in formatie vliegen.

Gepost door: pieterbie | 18-06-07

Politics and nature... almost always a bad combo... Like your statement!

Gepost door: javga | 18-06-07

Nog even over de gieren Ik zag gisteren op de televisie dat de gieren ook al in Nederland zijn gesignaleerd. Een bioloog vertelde dat ze wel degelijk een gevaar kunnen vormen voor bijvoorbeeld een peuter. Hij zei letterlijk: 'Over een dood schaap doen ze twintig minuten, ik schat over een peuter tien...' Het komt door de Europese wetgeving dat de dode schapen en ander vee niet meer mag blijven liggen, vertelde hij ook nog. In de Oostvaardersplassen lopen hooglanders en die gaan ook wel eens dood. Dan laat Natuurmonumenten ze ook liggen zodat ze door dieren kunnen worden opgegeten. Dat mag nu natuurlijk ook niet meer...Maar na een tijdje gaan de gieren toch wel weer terug naar zuidelijker streken, stond vandaag in onze krant. Nou, we zullen zien.

Gepost door: Wieneke | 19-06-07

@ Wieneke en allen Het drama van de gieren is al erg genoeg, maar het was mij al ter ore gekomen dat de berichtgeving in Ndl. er nog een lap bovenop had gegeven : doch neen, gieren eten geen peutertjes.
De situatie met de gieren in Aragon zit als volgt : "De voor de gieren fatale Aragonese wet is een uitvloeisel van aangescherpte Europese regelgeving inzake het voorkomen van besmettelijke veeziekten. Zonder enige vorm van inspraak of overleg met natuurorganisaties en de boeren zijn de Brusselse directieven in Aragon vertaald in een regionale wet, die volgens Woutersen veel strenger is dan noodzakelijk. ,,Het had best anders gekund, Europa laat daar ruimte voor. In dat geval moet 4 procent van de kadavers die naar Muladares gaan getest worden op besmettelijke veeziekten. Worden die niet aangetroffen, dan kunnen de voerplaatsen gewoon open blijven. Voor die aanpak is bijvoorbeeld gekozen in een andere Spaanse regio, Rioja.'' De deur voor de voerplaatsen is door Brussel bewust op een kier gelaten, omdat de meeste aasetende roofvogels in Europa ernstig worden bedreigd. Naast vale gieren gaat het onder andere om aasgieren, lammergieren, rode en zwarte wouw. Brussel steekt miljoenen euro's in programma's voor bescherming en herintroductie van deze roofvogels.
Over de besluitvorming in de Pyreneeën regio velt Woutersen een hard oordeel. ,,Het regionale politieke systeem wordt gekenmerkt door arrogantie en vriendjespolitiek. Dat zou in Nederland niet meer kunnen.'' Er is in 2005 een bedrijf opgericht voor het ophalen en verwerken van dood vee. Die firma heeft een monopolie. Boeren mogen alleen met dat bedrijf zaken te doen, er is geen concurrentie. ,,Ze kunnen zich tegen de ophaal- en verwerkingskosten verzekeren voor 18 euro per schaap per jaar. In Aragon levert dat 40 miljoen euro premiegeld per jaar op. Ik vrees dat een flink deel in de zakken van de politieke elite verdwijnt.'' (Door: Bert de Jong, gepubliceerd op 7 april 2007 in het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leids Dagblad, Gooi- en Eemlander)

Gepost door: Hildegarde | 19-06-07

what a frustrating situation. the balance in our world is tipping...

Gepost door: ana | 20-06-07

De kranten staan er vol van momenteel ook hier!
Wat heb jij er een schitterende foto van kunnen maken!

Gepost door: beuzeblaadje | 20-06-07

Arme beesten! Vrouwe Hildegarde,
Ik had ook met die beesten te doen: zo ver vliegen en dan hier natuurlijk ook geen eten vinden. Ik hoop dat het goed afloopt.
Met vriendelijke groeten.

Gepost door: Drs. Johan Arendt Happolati | 23-06-07

De commentaren zijn gesloten.