24-04-09

Bloesems, een boekbindster en op reis - Blossoms, a bookbinder and a travel (foto : Haspengouw)


Flanders-inside-april2009-Haspengouw-1

Ik ga een weekje op reis (Dordogne-Périgord) en laat u ter eventuele overpeinzing enkele citaten uit “De vrouw van de boekbinder” (The journal of Dora Damage), Belinda Starling, 2006. Verbijsterend : de positie van de vrouw, de armoede, de klassenverschillen in London 1859, een meeslepende roman. Maar geniet vooral van de bloesems en als het kan, ga er dan eens onder staan en laat de neerdwarrelende bloesemblaadjes je geluk brengen.

Een goede raadgeving : loslaten, niet persé van een minnaar maar van al datgene dat je overkomt en dat je zelf niet in handen hebt, in plaats van jezelf te kwellen : “En ik leerde weloverwogen alle gedachten aan hem te verwijderen, alle gesprekken waaraan mijn hoofd onderdak had geboden, elk moment dat we samen waren geweest dat mijn geest opnieuw wilde beleven, elk verlangen dat mijn oren naar zijn stem hadden, mijn huid naar zijn aanraking, mijn hart naar zijn liefde. Ik wilde niet dat Din me zou kwellen in mijn dromen, zich helemaal meester zou maken van mijn hart, hij was gewoon weg en langzaam liet ik hem vrij. Of liever gezegd, ik bevrijdde mezelf langzaam van hem.”

“Peter had gelijk dat het huishouden circulair en eindeloos was, maar hij had geen gelijk dat het het beste paste bij hoe vrouwen in elkaar zaten. Bij mijn karakter paste het niet. Ik had altijd zin om in de werkplaats te gaan werken … want het binden van boeken leverde resultaat op, een voorwerp dat ik kon vasthouden en waar ik trots op kon zijn.  Die bevrediging vond ik niet in het bleken van een stoep of in het maken van een plumpudding : beide waren in een paar minuten verdwenen, samen met alle bewijs van mijn gezwoeg.”

“Is liefde dan niet alleen opoffering ? Geven we niet alles op voor hen van wie we houden, om hun te bewijzen dat er van ze gehouden wordt ?”

 

I am away for a week (Dordogne-Périgord in France) and leave you with a recommendation for a compelling novel : The journal of Dora Damage (the wife of the bookbinder) by Belinda Starling. Perplexing : the position of the women, the poverty, the class differences in London 1859. But above all : if it’s spring in your place on the world too, enjoy the blossoms and if possible, pass a moment standing under it and let the whirling blossom leaves bring you happiness.

Flanders-inside-april2009-Haspengouw-2

11:50 Gepost door Hildegarde in Vlaanderen-groen | Permalink | Commentaren (12) | Tags: boeken, bomen, bloesems | |  Facebook

Commentaren

wat een wijsheid hildegarde,
ja zo zou j ehet moeten doen maar loslaten is een van de moeilijkste dingen die er zijn,

veel plezier,
ga je ook truffels zoeken :-)

xxx
klaproos

Gepost door: klaproos | 24-04-09

De mooiste tijd van het jaar! Als alles in bloei staat dan zou ik met een vingerknip de tijd willen stoppen.

Gepost door: Martine | 24-04-09

se noyer dans les pétales légers c'est le bonheur des sorties printanières

Gepost door: lasiate | 25-04-09

Maak er maar een artistieke activiteit van, van je reis naar de Dordogne en laat je niet 'inbinden' door een gevluchte mysterieuze slaaf ;-)

Gepost door: Wim | 25-04-09

A lot of images of a beautiful springtime in your last post. The beauty of the morning of the life...

Gepost door: Still | 26-04-09

If we needed more proof for the upcoming summer, and the fact that's the spring is already here - We got it now :)

Gepost door: Ilan | 26-04-09

Wonderful colors. Beautiful, excellent photos.
Greetings from Portugal.

Gepost door: João | 28-04-09

in een wolk van bloesem Wat een treffende citaten over de vergankelijkheid en het verlangen naar emancipatie. Een fijne reis gewenst Hildegarde.

Gepost door: Marius | 28-04-09

tweede Tweede foto is heel speciaal hoor. Schitterend gedaan!

Gepost door: pieterbie | 02-05-09

Superb capture of these beautiful trees and blossoms. Excellent framing and composition.

Gepost door: John Maslowski | 03-05-09

Zo Hildegarde, dat boek ga ik halen, het lijkt me boeiend. Ik lees het onder een mooie bloesemboom/struik. Wat maak je toch mooie foto's, onwaarschijnlijk mooi!

Groet*

Gepost door: Cath* | 05-05-09

Het boek gelezen hebbende ... Ik heb het boek gehaald in de bibliotheek, in een ruk uitgelezen en met een leeg gevoel nadien geen raad geweten. Had meer van haar willen kunnen lezen. Unieke weergave van de tijd, de liefde, de armoede, het moederschap, de man-vrouw verhoudingen en de betekenis van onze sexualiteit door de tijden heen en de verbijsterende uitwassen daarvan. Boekbinder ... een prachtberoep voor een vrouw, toen en ook nu. Ik zou het wel willen wezen;-)) De vrijheid van de geest/ziel heeft zij, stevig belemmerd door de omstandigheden en zichzelf altijd behouden, geweldig. Zo leef ik ook, en ik voelde me al is het een boek uit een andere eeuw zeer bevestigd in mijn keuze, met verstrekkende consequenties. Dank Hildegarde dus voor de prima leestip.

Groet: *

Gepost door: Cath* | 24-05-09

De commentaren zijn gesloten.