23-07-09

Doppler, een boek van Erlend Loe, 154 blz.


Flanders-inside-juli2009-kip

 

Een boek : “Doppler” van Erlend Loe. Een man, Doppler, pakt zijn tent, laat zijn familie hun plan trekken, laat zijn job staan en gaat in het bos wonen. Dat is uiteraard een straf  staaltje van egoïsme en toch kan je niet anders dan sympathiseren met het idee : al je verplichtingen en bekommernissen achter je laten, dat wenst iedereen wel eens. Als jager-verzamelaar gaan leven en in een bos in Noorwegen in een tent wonen, dat is echter extreem.  Hoe dat verloopt en hoe Doppler dan toch nog mensen ontmoet, is humoristisch beschreven.
Drie citaten : “Mijn vrouw maakt zich ernstige zorgen over wat de mensen zullen denken en zeggen, zegt ze. Dat stoort mij niet meer. Niets baart me zo weinig zorgen als wat de mensen denken. De mensen mogen denken wat ze willen … Zeg dat ik een manische obsessie voor flora en fauna heb ontwikkeld, dat ik gek ben geworden, wat je maar wilt.” 
“We zullen als gekken moeten fietsen en ruilen, willen we een kans maken dit hier (de wereld) draaiende te houden”.
“Zo’n festival (het verbroederingsfestival) is natuurlijk een prijzenswaardig initiatief en het is volkomen juist gezien : de volkeren en religies van de wereld hebben een helpende hand nodig, willen we over deze crisis heenkomen. Als het lukt, zal niemand blijer zijn dan ik. Maar ik moeten toegeven dat ik niet geloof dat het gaat lukken. Ik geloof dat we die trein gemist hebben. Ik geloof dat wij die nu leven moeten verdwijnen en dat er een nieuwe mensensoort moet opstaan. Met schone lei en minder agressieve trekjes. Een minder zelfingenomen mensensoort. Een variant die in staat is de dingen groot te zien.”

01:10 Gepost door Hildegarde in Vlaanderen-groen | Permalink | Commentaren (6) | Tags: boeken, vogels | |  Facebook

Commentaren

" De nieuwe variant " Misschien kunnen we dat uitproberen via de maan op de planeet Mars, en... eh ... Niet vergeten die kip mee te nemen ;-)

Gepost door: wim | 23-07-09

Het laatste citaat is best goed bedacht. aar dan moeten we wel allemaal besluiten te verdwijnen. En waar haal je dan zo gauw een nieuw mensensoort vandaan?

Gepost door: tagrijn | 23-07-09

Bepaalde mensen zouden inderdaad beter kunnen verdwijnen. Alleen...waar moeten ze dan naartoe? Ik geloof trouwens dat ik "Tang" toch leuker vind.

Gepost door: Bliblib | 24-07-09

lijkt me heerlijk:-)
zo te wonen :-)

maak er een fijn weekend van hé

Gepost door: klaproos | 24-07-09

de wereld wordt geteisterd door een teveel aan mensen en vooral door een teveel aan testosteron.
maar wij mensen zijn een tijdelijk verschijnsel, en dat is de enige troost voor onze medeschepselen.

Gepost door: fialas | 24-07-09

opgeschreven misschien iets voor de vakantie, als ik er toe kom.
groeten
ludo

Gepost door: ludo | 25-07-09

De commentaren zijn gesloten.