07-09-09

De tovervrouw, een boek door Hera Lind (1997)(Die Zauberfrau, 1995) (The enchanting woman) (Illustratie : gombeertjes)


Flanders-inside-sept2009-gombeertjes

De tovervrouw, een boek van Hera Lind. Na een bladzijde of 70 (van de 443) dacht ik te stoppen met lezen, zeer leuk boek, maar het wrong, er zat een weerstand.  Maar dat was niet gezond ! Als je je niet openstelt, dreig je vast te roesten. De mens is een gewoontedier en dat zijn je denkpatronen ook. Stoppen was trouwens ook niet eerlijk tegenover Hera Lind.  Neen, als iemand zo gevat en humoristisch schrijft en al die lettertjes neer typt, moest ik haar een volledige kans geven.  Eerlijk is eerlijk. En wat een geluk dat ik dit deed. Onder andere omdat Hera Lind werkt met herhalingen om iets grappig te maken en hoe verder je leest, hoe grappiger het dus wordt, tot ik zelfs meermaals hardop moest lachen.  Kom zo’n boek tegen ! Al lezend herontdekte ik ook dat zelfspot en sarcasme uitstekende hulpmiddelen zijn om jezelf en wat je meemaakt te relativeren en je humeur en je doorzettingsvermogen op peil te houden. De wijze waarop je tegen gebeurtenissen en mensen aankijkt gaat erdoor veranderen. Naar het einde toe wordt het verhaal teleurstellend onwaarschijnlijk (een dikke man is op zes weken tijd ineens opmerkelijk slanker, kan 30 km wandelen en hele dagen sporten, zijn hele belangstellingswereld is omgedraaid. Nu, ik gun het dit denkbeeldig personage ten volle, hoor, maar het blijft larie), het wordt ineens een sprookje met een “en ze leefden nog lang en gelukkig” einde.  Dat mag, natuurlijk mag dat, alleen weet ik wel graag wanneer ik een sprookje aan het lezen ben (dat begint dan met “er was eens”) in plaats van dat het plots uit de lucht komt vallen. Een einde als “en toen kwam er een varken met een lange snuit en het verhaaltje is uit” had veel goed gemaakt. Maar goed, haar schrijfstijl is nieuw voor mij, het heeft wat van stand-up comedy, de vrolijke levensvisie werkt inspirerend, haar fantasie is grenzeloos en ze verzint de gekste toestanden bijvoorbeeld door rolpatronen om te draaien.
Waar gaat het dan over ? “Actrice, huisvrouw en moeder van een tweeling. Charlotte Pfeffer is getrouwd met de door- en doorbrave belastingsadviseur Ernstbert Schatz, die altijd werkt, ook thuis, ja, zelfs op het toilet. Geen wonder dat Charlotte zich meer en meer opwindt….”
Enkele fragmenten : “Wat moest ik daarop zeggen ? Moest ik dom en schril giechelen ? Daar had ik geen zin in. Ik keek peinzend naar buiten.”
“Ook één miljoen moeders en vrouwen van mijn leeftijd zagen Unsere Kleine Klinik elke dag tijdens het strijken en sokken oprollen, maar zij waren gewoon in een zo diep ravijn van frustratie gestort dat hun IQ tijdelijk was uitgeschakeld. Zij krabbelden wel weer overeind om ooit een heel nieuwe vorm aan hun leven te geven.” 
“Vervolgens liep ik op mijn hooggehakte pumps over de kinderhoofdjes naar mijn Dürer-hotel met de afbeelding van Jezus in de lounge. Jezus keek me mild vermanend aan. Niks aan de hand, baas, mompelde ik. Ik doe toch niks ? Wie slaapt, zondigt niet. Dat heb je zelf gezegd.” 
Ik verveel me altijd zo ! Niemand wil met me spelen en het regent altijd en altijd krijgen we vis !
en ook : “Er gebeurt nooit wat. Ik verveel me zo en altijd regent het …
(Illustratie : gombeertjes. Charlotte’s tweeling : Bert en Ernie, eten die vaak).

The enchanting woman”, a book by Hera Lind, a special style of writing, very humorous even sarcastic. And while reading I rediscovered that humor and sarcasm can be a great help in putting things in perspective and it changes your view on events and people. Hera Lind has a very joyful view of life. One of the sentences she often repeats in this book (said by the main character, Charlotte, or by her twins) is “I am so bored. Nobody wants to play with me and it always rains and we always have fish for dinner.” and also : “There is nothing going on. I am so bored and it always rains and …
(Illustration : gum bears.
Charlottes twin, Bert and Ernie, often eat those).

00:05 Gepost door Hildegarde in Duitsland | Permalink | Commentaren (6) | Tags: boeken, alfabet, shop windows | |  Facebook

Commentaren

Yes, we should not take life too seriously...:-)

Gepost door: Sidney | 07-09-09

joli!

Gepost door: objectif-p | 07-09-09

Ha,je hebt het gedaan, een boek gerecenseerd! En nog goed ook, want ik ga het op mijn bibliotheeklijst zetten. Ik ben bezig met het lezen van 1953 en kom binnenkort met een verhaal hierover. We zijn goed bezig, Hildegarde! Yoehoe!

Gepost door: Wieneke | 07-09-09

Kids go back to school...
Alot of fine recent images on your pages.
Have a nice week

Gepost door: Still | 07-09-09

zo krijgen de beertjes weer een andere betekenis hildegarde,

OT heb jij de website met natuurbelevingen nog??

Gepost door: klaproos | 08-09-09

winkel Leuk winkeltje, precies!

Gepost door: pieterbie | 09-09-09

De commentaren zijn gesloten.