03-11-10

Oei, oei, wat is Vlaanderen grijs en plat - Gosh, Flanders is so grey and flat (foto : Toscana)

Flanders-inside-nov2010-toscana.jpg

Toscana (Gambassi Terme) : ik zou daar zo gebleven zijn.  Je stapt buiten en je ziet lucht, alsof er een rechtstreeks contact is tussen hemel en aarde, helemaal anders dan asfalt, auto’s, huizenrijen en kleurloze tot grijze stinklucht. Het landschap is een droom, het is de perfectie, geen wonder dat de Vlamingen hier vroeger naartoe trokken om te leren schilderen en dan nadien dat landschap nooit meer konden vergeten. Die glooiingen, die 35 kleurlaagjes in elke heuvel, dat kleinschalige patroon van aarde, wijngaard, bos, aardetinten gehucht, akkertje, … De ene heuvel na de andere, steeds blauwgrijzer, vervagend naar de horizon. En natuurlijk hé. Hier geen kaalgespoten grond tussen de wijnstokken, maar gras en bloemetjes én koningspages, hoenders, bosuilen, groene spechten, roofvogels, hagedissen, kikkers, een slang, warempel een stekelvarken, een das, een everzwijn, … Ah ja, en eeuwenoude cypressen en andere machtig mooie bomen en men houdt daar plaats voor. Een paradijs voor een week.  En tussen die wijngaarden een heel klein kerkhofje en een kapelletje en de één en de andere die eens langskomt. En als ’t druivenpluk is, staat daar de hele familie : van gerimpelde bompa’s en bommaatjes tot hippe pubers en kinders en allemaal tesamen gaan ze plukken, familiegevoel. ’t Ziet er goed uit. Middeleeuwse stadjes op heuvelruggen, het warme licht, kunst in overvloed, pracht en praal, het beste, het schoonste, niet in hoofdzaak kommer en kwel en het lijden, weet je wel, maar engeltjes en mooie vrouwen en zachte huid, en kolossen en spieren en stevige baarden en mannen als pure testosteron, en mengwezens van mens met bestaande en onbestaande diersoorten, erotiek wordt niet geschuwd, la vita, men heeft er geen schrik van, en sobere doch magnifieke decoraties van vogeltjes en bloemen en lieflijke wezens, die gesleten kleuren op kalk, je zou er blijven staan om iedere lijn te volgen en te memoriseren. Florentijns paper met prachtige motieven, Pinokkio’s, keramiek, postkaarten in kraampjes en winkeltjes. Je kan daar postkaarten kopen met de mooiste landschappen en steden en ook van kunst zonder dat je moet slikken van de prijs. 
Ondertussen ben ik al lang terug, weer druk aan het postcrossen en tijd te kort om te bloggen.

22:26 Gepost door Hildegarde in Italia | Permalink | Commentaren (7) | |  Facebook

Commentaren

whaahahahhaha
hildegarde, nee dat zou zo niet moeten zijn:-)

heerlijk, wat zul jij genotenhebben
ik kijk uit naar je foto's

Gepost door: klaproos | 04-11-10

O Hildegarde, wat een verrukkelijke week in een zo natuurlijke en betoverende omgeving. Bij stukjes moet ik terugdenken aan Coneillan, vlakbij Lourdes waar ik een paar jaar geleden was. En dan plots, deels, de ontgoocheling wanneer je terug arriveert in de eigen realiteit.

Gepost door: Marius | 04-11-10

Hèhè, daar ben je dan eindelijk weer. En meteen maar met een prachtig stukje over Toscane. Heel herkenbaar, ik was daar ooit ook en bewaar er de mooiste herinneringen aan. Je kunt natuurlijk wel druk zijn met postcrossing, maar ik ben het er niet mee eens dat je dan maar helemaal niet meer blogt. Dat kán niet, hoor Hildegarde. Je lezers zullen het met mij eens zijn.

Gepost door: Wieneke | 04-11-10

Wat fijn dat je zo genoten hebt van Toscane. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen daar voor altijd hun hart aan verliezen. Het is alsof je op een andere planeet bent, waarop het onmogelijk lijkt dat daar ooit een oorlog zou uitbreken. En als toetje na al dat landschapschoon nog eens die steden vol kunst en cultuur. Ik zou er zo weer heen willen.
Hopelijk vind je toch af en toe eens tijd om op deze plek iets van je te laten horen.

Gepost door: tagrijn | 04-11-10

Ja je bent een bezige bij en gelijk heb je.
Het zal aangenaam geweest zijn in het mooie fantastische toscane.

Gepost door: Joke | 04-11-10

fijn dat je hebt genoten en met mooie herinneringen terug komt.
groeten
ludo

Gepost door: ludo | 04-11-10

Oei oei niet teveel reklame maken!
Ik krijg al meteen zin om naar daar af te zakken!
Gr.
P-TER

Gepost door: P-TER | 04-11-10

De commentaren zijn gesloten.