18-10-14

Correct, mooi en gevarieerd frankeren voor Europe en World (postcrossing, bpost, postzegels plakken, tarieven, nominale waarde, plakwaarde, postfris, prior sticker)

POSTCROSSING is postkaarten ontvangen van en versturen naar de hele wereld. Niet alleen de voorzijde telt. De postzegels, wat je schrijft en de eventuele versiering (stickers, tekeningetjes, masking tape) maken van het geheel puur postplezier.

Hoe correct, mooi en gevarieerd frankeren ?

Om postkaartjes te versturen buiten België zijn er twee categorieën : Europe (Europa) en World (wereld).

In de kleine lettertjes op de tarievenfolder van bpost ontdek je dat Europe gelukkig groot is en dus kan je voor dit tarief ook naar Rusland, Belarus, Ukraïne, Turkije, … sturen.

EUROPE = Albania, Andorra, Austria, Azoren, Belarus,  Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Canarische Eilanden (= Spain), Ceuta (=Spain), Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Faroe Islands, Finland, France (maar niet de overzeese gebieden), Germany, Georgia, Gibraltar, Greece, Greenland, Guernsey, Hungary, Ireland, Iceland, Italy, Isle of Man,  Jersey, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Macedonia, Madera (=Portugal), Malta, Melilla (=Spain), Moldova, Monaco, Montenegro, Netherlands, Norway, Portugal, Romania, Russia (Russian Federation), San Marino, Serbia, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland,  Turkey, Ukraine, United Kingdom, Vatican.

De landen in vette letters kom je als postcrosser het vaakst tegen.

Alle andere landen behoren tot de World.

De HUIDIGE postzegels hebben een symbolische aanduiding :
Voor Europe is dat nu “Europe 1” of de Europese vlag met een 1 erin.
Voor World is dat nu “World 1” of een wereldbol met een 1 erin.
Als je ze met een aantal koopt is de prijs minder dan apart.

Huidige tarieven (2014) :
10 x België1 = 7 €  zodat 1 zegel = 0,70 €
5 x Europe1 = 5,35 € zodat 1 zegel = 1,07 €
5 x World1 = 6,45 € zodat 1 zegel = 1,29 €

De meeste keuze in huidige postzegels vind je in de eShop van bpost. 
Wil je postzegels bestellen die niet meer in de eShop zitten, dan kijk je op de website van bpost bij filatelie. Ik denk dat je de gelimiteerde series kan bestellen van het huidige en het voorgaande jaar, en ook vogels, koningen, zelfklevende postzegels.  Er staat niet altijd goed aangegeven of de postzegels uitgeput zijn of niet. En let ook op de prijs : zie je heel gedetailleerde mooi uitgewerkte postzegels, bv. de Antwerpse Grote Markt : deze kosten het dubbel !! Je mailt je bestelling met bestelcodes en aantallen door naar philately@bpost.be

De VROEGERE postzegels hebben een aanduiding in Euro of Belgische frank = postzegels met nominale waarde.  Deze mogen nog gebruikt worden.  De Bfr postzegels mogen gebruikt worden vanaf deze van 1962, oudere mogen niet. Neem een vergrootglas, dan zie je vaak de datum op de postzegel staan. Staat de datum er niet op, dan kan je handig opzoeken van wanneer de postzegel is bij Bordink35.  Het bedrag dat op de postzegel staat noemen we ook de plakwaarde. Op oudere postzegels zie je vaak een extra bedrag staan, bv. 8F + 4F. Let op, de +waarden tellen niet mee, de plakwaarde van een 8+4 is 8 Bfr en je hoeft er ook niet méér voor te betalen, al durven postzegelhandelaars dat wel zo aanrekenen.

Herschaalde kopie van schildpadpz.jpg

Frankeren met verschillende postzegels wordt doorgaans zoveel mooier gevonden dan één koning of andere zegel en veel postcrossers vragen om gevarieerd en mooi te frankeren.  Als je genoeg oude postzegels hebt kan je ze zelfs kiezen volgens de voorkeuren (likes, wishes) van de ontvanger en/of in overeenstemming met de postkaart.

Als je meerdere postzegels kleeft is het tarief in 2014 :
Voor België : 0,77 € of 31 Bfr
Voor Europe : 1,17 € of 47 Bfr
Voor World :   1,39 of 56 Bfr

Dit komt overeen met de prijs van 1 apart gekochte huidige postzegel, het prijsvoordeel van een aantalaankoop valt dus weg.  Maar daar staat tegenover dat je oude postzegels vaak goedkoper kan kopen in het tweedehandscircuit ! Een ongebruikte postzegel heet postfris.
Op postcrossing meetings kan je vaak setjes Europe en World kopen. Ieder setje bestaat uit 2 tot 5 postzegels en de prijs is vaak 25 of meer % goedkoper dan de plakwaarde.
Soms kan ik er zelf ook delen, dat zie je dan hier op tweedehands en soms verkoop ik er ook postkaarten (mijn overschotten aan kostprijs).

Je kan het tarief bijeenkleven met Bfr zegels, met € waarden of gemengd en je kan er ook postzegels met een symbolische aanduiding bij gebruiken (zo telt een België 1 voor 0,77 € in je optelsom).  Euros en franken gemengd gebruiken is wat meer rekenwerk en je rekent 1 € = 40,3399 Bfr.

Kleef ook steeds een blauwe Prior sticker op je kaart of envelop. Dit wordt internationaal begrepen en landen die tarieven hanteren voor snelle en gewone post, weten dan dat hier betaald is voor snelle post.

Hieronder zie je enkele voorbeelden van setjes met meer dan 2 postzegels.

postcards

postcards

 

17:57 Gepost door Hildegarde in Home | Permalink | Commentaren (0) | Tags: postcards | |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.